TIRAMISU

Για τους λάτρεις του espresso και των αυθεντικών ιταλικών γλυκών, το TIRAMISU κατέχει δικαίως την πρώτη θέση στη λίστα χειροποίητων γλυκών του TUTTITALIA.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η ονομασία αυτού του επιδόρπιου σημαίνει «ανέβασε με» και αυτό μάλλον οφείλεται στην παρουσία δυνατού καφέ στα συστατικά του, σε συνδυασμό με την απόλαυση της συνολικής γευστικής εμπειρίας που προσφέρει.

Για πρώτη φορά συνταγή tiramisu εμφανίζεται σε οδηγό ζαχαροπλαστικής το 1983.

Η επικρατούσα γνώμη για τον εφευρέτη του tiramisu, αφορά τον Ιταλό ζαχαροπλάστη Carminantonio Iannaccone. Ο Iannaccone εργάστηκε από πολύ μικρός ως ζαχαροπλάστης και το 1969 άνοιξε ένα εστιατόριο στο Τρεβίζο της Ιταλίας, όπου πρωτοδοκίμασε το tiramisou χρησιμοποιώντας τη φαντασία του και βασικές ιταλικές γεύσεις όπως ο καφές espresso, το κρασί marsala και το τυρί mascarpone. Ο ίδιος λέει ότι του πήρε δύο χρόνια για να τελειοποιήσει τη συνταγή αλλά μετά η επιτυχία ήταν απροσδόκητη.

Το tiramisu σύντομα διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο, ενώ διάσημοι σεφ δημιούργησαν τη δική τους παραλλαγή.